Saturday, March 2, 2013

The 3rd Year of College

in the continuation of => The 1st & 2nd Year Around College

2 0 1 1 - 2 0 1 2

Semester 7

Semester yang mana fresh students dihantar ke hospital dan klinik kesihatan untuk mencari pengalaman bekerja secara praktikal. Setelah 2 tahun belajar teori, otak pun sudah penat meresap segala ilmu dari papan putih, maka pelajar2 farmasi ini dapat merasa suasana sebenar alam pekerjaan. -Pembantu Pegawai Farmasi

Pada akhir semester 6, pensyarah telah menyenaraikan hospital atau klinik untuk pelajar berpraktikal. Semua orang agak gemuruh nak tau lokasi praktikal. Ada yang dapat Perak, Pahang, Kedah, Penang, KL, Selangor. Yang paling jauh rasenye Kelantan, tempat praktikal aku bersama 3 sahabat lain, dekat Hospital Kuala Krai.
Rasa macam tak percaye pun ade, jauh bebenor kome oi. :D
 
Praktikal selama 4 bulan. Mula2 memang kekok sangat, taktau nak buat apa. Hanya menunggu arahan dari pegawai farmasi. Mana tak nya, ubat bukannya sikit, belambak lambak. 1st time rasa macam agak mustahil untuk kenal semua ubat2 tuh. Tetapi berbekalkan ilmu yang ada, segala2nya menjadi semakin mudah. 
*ubat = dadah = drug = medicine

Injection racks.
Tablets & Capsules Racks. Too many of them @_@
Memang payah mula2. Kadang2 ada ubat yang sama, tapi brand lain, dos lain, bentuk lain, rasa lain. Lepastu ada yang kena bancuh dengan sukatan yg mesti tepat, kalau tak, kena bancuh semula. Hehe.
Susahnya bertambah apabila doktor memberi 'prescription' dengan tulisan yang sangat CANTIK. -__-

tulisan doktor ni boleh tahan la, just nice. ^_^
Banyak benda kene buat, check floor stock, sembang, filling ubat, sembang, print label, sembang, dispense ubat kat pesakit, sembang lagi. Nampak tak seronoknya praktikal? hahaha :D
Sorry kepada kawan2 yang dapat tempat practical yang mendap ataupun mereka yg dapat dgn staf2 yang garang aumm :3 . Nasib ler ~ kekekeh

Lepas 4 bulan mencari pengalaman, semua students pulang ke kolej untuk membuat presentation, report, dan segala beban yang kau (pensyarah) berikan. Seronok tengok rakan2 membuat pembentangan di hadapan kelas, menceritakan pengalaman masing2. Ada jugak rakan2 yang kena maki dengan pensyarah sebab presentation kurang memberangsangkan. Hee padan muka kome, siape suruh tak buat betoi2 . ~ :D

Selesai segala2nya, cuti semester lah ape lagi. Enjoy kejap aje. :'D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semester 8

Semester 8 juga adalah semester praktikal. Selama 4 bulan juga. Pelajar2 di hantar ke tempat lain pula. Kali ni aku dapat dekat Klinik Kesihatan Kampar Perak. 45 minit dari Ipoh je pun. :D
Ceritanya sama je, cuma ada sedikit penambahan atau pengurangan dari praktikal semester 7. Ye lah, dulu dapat hospital, byk equipments, drugs, dan dll. Kat klinik apa lahh sangat yang ada pun. 
So lets skip to the end of practical. Presentation TIME! :D 

Slide Ekin @ Asyikin
Slide Peah @ Rafidah
Slide Pheobe @ Ng Sook Ying

video
Presentation by Inder inside the College Mock Pharmacy :D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semester 9

Last semester, menghabiskan masa2 terakhir di kolej. Walaupun subjek sikit je, tp agak susah jugak nak study. Enjoy last day on college ;)

:D

Fadhil, Wan, & Hafiz @ Cafe

Surrounding Mdm Anuradha

Classroom~

Last day to learn :'D

Iqa - Hizami - Hafiz - Fadhil

Adeline keseorangan, kesian.. :'D

Study study study~

Felix & Inder with hot girls :D

The corridor~

Lalita - Sharon - Kayathri - Shamini - Villa

Class oh Class ~

Enjoying Last Day

Oh my oh my ~ Im tired with all this stuff~ :D

:'DD

Okay thats all. 3 years has ended :'D

'So Much For My Happy Ending'




4 comments:

Nur Aleiya said...

MACAM SERONOK JEK KERJA DALAM BIDANG NI :D

[H]izami said...

memang seronok pun aleiya. farmasi ni kos kritikal. diploma kena score 3.80 ke atas utk sambung degree. :)

Nur Aleiya said...

:D hizami nampak comel pakai uniform tuh :D

[H]izami said...

haha :D

Post a Comment